20.12.2008 15:48

V dnešní době lze skutečně zodpovědně říct, že jsme schopni poradit a vybrat vhodnou antikoncepci pro každou ženu, či dívku.

Hormonální antikoncepce

Za posledních 10 let došlo u nás k výraznému rozšíření hormonální antikoncepce a to vedlo k výraznému úbytku umělých přerušení těhotenství, v kterém jsme byli ještě na přelomu 90. let na předním místě v Evropě.
Bezpečnost preparátů je vysoká a spolu se zmenšujícím se obsahem hormonů roste i jejich možnost užívání. Dnes jsme schopni vybrat spolehlivou hormonální antikoncepci pro starší ženy i pro kuřačky. Rovněž forma aplikace se mění. Máme k disposici mimo tablet i antikoncepční náplasti, injekce, vaginální kroužek,nebo implantáty, které se zavádí pod kůži.

Nitroděložní tělísko

Nitroděložní tělísko se zavádí do dělohy ženy ( většinou na 5 let ), kde způsobí změnu prostředí takovým způsobem, že nedochází k oplodnění vajíčka spermiemi. Nedochází tedy k opakujícím se minipotratům jak by se mohlo na první pohled zdát.
Velkým hitem posledních let je kombinace hormonální antikoncepce a nitroděložního tělíska - Mirena, která kombinuje výhody hormonální antikoncepce a tělíska. Hormony jsou zabudované přímo v tělísku a po dobu 5ti let se postupně uvolňují do dělohy. Po sterilisaci je nejbezpečnější formou antikoncepce co se týká spolehlivosti.
Antikoncepční tělísko je vhodné pro ženy se stálým partnerem a které mají již děti.

Bariérová antikoncepce

Mezi bariérovou antikoncepci patří především kondom - prezervativ, který v dnešní době AIDS získává, či měl by získávat na popularitě. Dokonce se domnívám, že i ženy užívající jinou antikoncepci by měli kondom používat při setkání s "neznámým partnerem".


Chemická antikoncepce

Mezi chemickou antikoncepci patří spermicidní gely a čípky, které pracují na principu chemické likvidace spermií. Jejich užití je jednoduché a spolehlivost v kombinaci s kondomem poměrně vysoká.

Sterilisace

Sterilisací ženy rozumíme přerušení vejcovodů operační cestou - dnes laparoskopicky, a tím zamezení spojení spermie a vajíčka. Dnešní zákony dovolují provést sterilisaci ženě, která má 4 děti, nebo 35 let a děti 3. Stejně tak se doporučuje provést sterilisaci ženě, která porodila více jak 3x císařským řezem.

MIRENA – hormonální nitroděložní antikoncepční systém.

MIRENA je plastové tělísko ve tvaru T nesoucí zásobník, z něhož se denně po dobu 5 ti let rovnoměrně uvolňuje do děložní dutiny 20 µg levonorgestrelu (progestin druhé generace). Předností tohoto nitroděložního systému je především absence většiny nežádoucích účinků nitroděložních tělísek starších typů. Protože působí především lokálně v děloze, prakticky nedochází k ovlivnění funkcí dalších hormonálně aktivních orgánů, jako jsou vaječníky, prsa, tuková tkáň a pod. Spolehlivost Mireny je srovnatelná se sterilizací, oproti ní jde však o plně reversibilní antikoncepční metodu, u níž pozorujeme další výhody. Jde především o výrazné snížení krevních ztrát při menstruaci, stejně jako zkrácení délky menstruačního krvácení, čehož využíváme i k léčebným účelům.

Pro koho je Mirena určena ?

ženy po porodu, kojící.
ženy , které nesnáší, nebo nemohou užívat „klasickou“ hormonální antikoncepci – ženy kuřačky, po plicních emboliích, po hlubokém zánětu žil. Ženy trpící migrénami, nebo s bolestivou menstruací.
ženy , kterým dělá potíže nutnost pravidelného užívání hormonální tabletové antikoncepce
ženy, které vzhledem k studijním, či jiným osobním důvodům plánují těhotenství později v průběhu svého života. – tedy i mladým dívkám , které ještě nerodily !
ženám, které trpí silným menstruačním krvácením, ženám s děložními myomy.
Jak dlouho Mirena spolehlivě účinkuje ? Je antikoncepce spolehlivá ?

Mirena je nejspolehlivější antikoncepční systém na trhu a funguje 5 let.
Jak se Mirena do dělohy zavádí ?

Mirena se zavádí v ambulanci, zavedení je nebolestivé a trvá asi 3 minuty.
Nevadí, že nebudu mít po dobu zavedení Mireny menstruaci ? Myslela jsem si, že se moje tělo „čistí“ ?

Nevadí . Hormon, který se uvolňuje převážně v dutině děložní způsobí to, že se zde nevytváří děložní sliznice. Tato obvykle odchází při menstruaci. Tímto je krvácení s Mirenou velice slabé, nebo není vůbec žádné .
Mirena je drahá !

Není drahá. Cena měsíční dávky je několikanásobně nižší, než u běžné tabletové antikoncepce.